Luft til luft varmepumpen

4710

Luft til Luft varmepumpeEn luft til luft varmepumpe er et fremragende og energi- og omkostningsbesparende alternativ til den almindelige el-varme, som tusindvis af danskere benytter sig af i dag, til opvarmning af eget hjem eller eksempelvis et sommerhus.

Den smarte og enkle proces, som varmepumpens teknologi baserer sig på, sparer den enkelte husstand, helt op til 75 % på energiregnskabet, i forhold til almindelig el-varme eller ældre olie- eller gasfyr. Ligeså effektive og besparende varmepumperne er for den enkeltes energiregnskab, ligeså gode og miljøvenlige er de for naturen omkring os. Og det bedste ved varmepumperne er den forrygende simplicitet, der ligger bag dem. De er nemlig konstrueret efter en ganske enkel, dog ingeniøs teknik:

Sådan virker en varmepumpe

Måden hvorpå en luft til luft varmepumpe virker på, er fuldstændig den samme som ved et helt almindeligt køleskab. Hvis man forestiller sig sit hus, svarer væggene heri til køleskabets vægge. Som de fleste gør-det-selv mænd, med en smule respekt for dem selv, ved, så sidder der, bag på de fleste køleskabe, en kompressor. Denne kompressor trykker en væske sammen, og sender den ind i køleskabet, hvorefter den flydende væske bliver til damp når den møder den ”varme” som naturligt vil være inde i køleskabet.

I denne proces sørger køleskabets inde-endhed for at dampen eksporterer varmen med sig ud af køleskabet, gennem en radiatorlignende flade, hvor varmen afgives til omgivelserne udenfor. Herefter sendes den tilbageværende væske tilbage til kompressoren, og på denne måde kan køleskabet holde sig koldt og frisk til drikkelse og madvarer, som vi senere kan nyde indtagelsen af. Selv samme teknik ligger bag luft til luft varmepumpen, bare hvor huset er køleskabet, og således forsætter denne proces i en evigtvarende cyklus.

varmepumpe diagram

Varmepumpen kan altså fungere som en måde at nedkøle vores hus på – en slags aircondition – til de varme, hede sommerdage. Varmepumperne kan dog også omvendes, således at de afgiver varme til huset i stedet for kulde, hvilket i og for sig er ganske heldigt, da det danske klima tillader sig at forsyne os med kolde, bidende vintre. Her omvendes processen som sagt, og kompressoren uden for huset trækker varmen ud af den kølige luft, og sender den direkte ind til inde-enheden hvorpå huset bliver opvarmet. Herpå udnyttes de kolde temperaturer altså til at kunne opvarme huset.

Grundlæggende kan man sige, at man oplever nøjagtig samme proces ved varmepumperne, som når man f. eks koger en gryde vand. Den damp, der opstår ved kogning af vandet, transporterer varmen væk fra væsken i gryden, hvilket tydeligt ses ved den damp, der siver op fra gryden når vandet koger. Derfor ligger vi som oftest et låg på gryden for netop at holde på varmen, så vores æg eller ris koger hurtigere.

Det fordelagtige ved varmepumpen, er dog, at den væske den benytter, modsat vand ikke først koger ved 96 grader, men ved temperaturer langt under frysepunktet, hvilket vil sige at den altså påbegynder kogning ved mødet med blot den mindste varme. Netop herfor kan den trække varme ud af næsten den koldeste luft, og sende den ind i huset og forsyne os med varme gennem de til tider frysende vintermåneder.
Alt dette kan altså lade sig gøre, fordi væsken, der anvendes i processen, har et ekstremt lavt kogepunkt, og omdannes til damp allerede ved temperaturer omkring minus tyve grader, hvorfor den stadig er yderst anvendelig selvom der er minusgrader udenfor.

Varmepumpens fordele

Varmepumpen er derfor ikke blot ideel til opvarmning af huse herhjemme, men også til eventuelle sommerhuse eller fritidshuse i Norge og Sverige, hvor temperaturerne hurtigt sniger sig et godt stykke ned forbi frysepunktet en stor del af året. Det er endvidere værd at bemærke, at dampen indenfor ikke på noget tidspunkt er i fysisk kontakt med luften i stuen, da den befinder sig i et sikret og lufttæt kredsløb, og der er derfor ingen grund til bekymringer angående svamp i vægge og sådanne beskadigelser på huset ved brug af pumpen.

De praktiske foranstaltninger ved anvendelse af varmepumpen inkluderer blot, at den energi som de pumper, blæsere og den kompressor, der er forbundet til systemet bruger, er drevet af el og kræver 230 volt, hvilket er det samme som nogle lamper bruger eller eksempelvis induktionskogeplader. Varmepumperne er altså nemme at integrere i huset, og kræver ikke de store omvæltninger. Du kan derfor sikkert gå fra at have el-varme eller fyr, til at skifte til en varmepumpe.

Spare enrgi-kroner

Det bedste ved varmepumpen er klart det man sparer, hvilket hurtigt kan mærkes i pengepungen. Energiforbruget for en basis varmepumpe, er omtrent tre gange bedre end forbruget ved almindelig el-varme eller ved et ældre olie- eller gasfyr.

Til sammenligning med disse er effekten for el-varme ca. 1 kilowatt og 0,7 kilowatt ved et oliefyr, mens effekten for en varmepumpe, afhængig af hvilken model man benytter, varierer mellem 3,5 og 5,5 kilowatt. Ikke blot er varmepumpen energibesparende og nedsætter ens omkostninger, den fylder også halvt så meget som et olie- eller gasfyr, og er derfor yderst anbefalelsesværdig for alle og enhver, der ejer et hus.