Bredbånd – Hvad kan vi få?

3941

BredbåndInternettet bruges i dag af mange vidt forskellige mennesker, til vidt forskellige ting. Derfor er det naturligvis også forskelligt fra person til person hvilket behov man skal have dækket. De mange anvendelsesmuligheder internettet har i dag, gør dog, at flere og flere skal have højere forbindelser og ikke kan klare sig med tidligere langsommere forbindelser. Dette er en ganske naturlig udvikling, som kommer i takt med eksempelvis lanceringen af digitalt tv, som i nogle tilfælde streames over internetforbindelsen.

Især de unge bruger megen tid på internettet både på telefonen og computeren, hvor sociale medier trækker på en stor del af forbindelsen. Unge kan altså bruge timer på skærmen på at navigere rundt på Facebook, Instagram eller Twitter og chatte med venner, uploade billeder og dele de seneste nyheder og oplevelser med hinanden. Desuden bor vi generelt bare i et moderne samfund, hvor det er naturligt for os at vi deler musik, fotos og videoer af og med hinanden, og alle disse ting bliver uploadet gennem internettet – hvilket i naturens sag tager på internetforbindelsen.

Man må nok erkende, at det heller aldrig har været så let som det er i dag, at følge med i sit yndlingsprogram eller yndlingsserie, hvor de nymoderne tjenester som Netflix, HBO og Viaplay blandt andre, tilbyder online streaming af serier, programmer og film, hvilket vil sige, at man kan sætte sig ned og se lige præcis hvad man har lyst til, når man har lyst til det. Og så er det endda i højopløsningskvalitet. Disse online film- og tv tjenester forbruger store mængder data på ens internetforbindelse, og det kræver derfor en veletableret forbindelse at køre dette gode supplement til almindelig tv.

Hvilket behov har I for bredbånd i boligen?

Alle mennesker er forskellige og det gælder også når det kommer til hvilken bredbåndsforbindelse man bør vælge. Først og fremmest skal man undersøge hvor mange enheder, der normalt skal være koblet til internettet. Er man en del af en stor familie eller et kollektiv, hvor man skal dele internetforbindelsen med mange medlemmer med hver sin computer og smartphone og andre apparater, der har mulighed for internettilslutning, kræver det allerede her en vis forbindelse for at kunne håndtere alle disse enheder, og stadig yde en problemfri forbindelse for den enkelte.
Hvorimod hvis man bare er sig selv og sin kæreste, er det ikke sikkert man behøver en forbindelse, der inkluderer store mængder data. For det andet afhænger valget af ens internetforbindelse i høj grad af, hvad man bruger den til. For nok kan man kun være sig og selv og sin partner, men hvis man begge ser film på Netflix hver dag, uploader billeder eller videoer på nettet i forbindelse med sit studie eller arbejde, eller blot taler med en ven eller familiemedlem i udlandet over Skype, kan man i tvingende grad få brug for en hurtig og stor internetforbindelse. I det store hele, afhænger valget af internetforbindelsen altså af to ting: hvor mange enheder skal være tilkoblet internettet og hvad skal det bruges til?

De forskellige typer bredbånd

De forskellige typer internetforbindelser varierer selvfølgelig en smule fra udbyder til udbyder, men normalt er det forholdsvist standardiseret hvor hurtige bredbåndsforbindelserne er. Den mindste tilgængelige hastighed løber helt ned til 10 megabit, hvilket udelukkende henvender sig til dem, der bare benytter internettet som en måde at tildrage sig oplysninger på. Dette kunne være en ideel forbindelse til ældre mennesker, der typisk blot skal slå et par ting op på nettet, særlig i disse tider hvor flere og flere offentlige og private ydelser bliver digitaliseret såsom post og bank. Herefter bevæger hastigheden sig op imod 20 megabit, som stadigvæk er målrettet til dem, der blot benytter internettet hver dag til at betjene netbank, e-boks og sende nogle jobrelaterede e-mails fra.

En af de mest anvendte og populære forbindelser er 20 megabit forbindelsen, der henvender sig til studerende eller unge par der arbejder, som har brug for internettet i forbindelse med uploading af opgaver og projekter til studiet eller arbejdet, og som ønsker at nyde og se film på nettet i weekenden. Her er plads til lidt af det hele i ny og næ, og forbindelsen koster som regel omkring 220 kr. månedligt. Denne pris er fastlagt hos de fleste udbydere, hvor priserne for de henholdsvis under- og overliggende hastigheder i større grad svinger fra udbyder til udbyder. Er man en familie med ældre børn, der har smartphone, computer og tablet, og jævnligt streamer film og serier online og benytter sociale medier på daglig basis, kan næste skridt være en 50 eller 100 megabit forbindelse.

Her kan alle familiens medlemmer se forholdsvis meget film og benytte Facebook og Twitter ligeså tosset man vil, men det skal bemærkes, at der stadig er en begrænsning, som dog nås af de færreste personer. I den helt tunge ende er 200 og 300 megabit forbindelserne, som er rettet mod dem, der måske i kraft af det de lever af, skal uploade store mængder film eller billeder på nettet, og køre programmer, der suger store mængder data ud af forbindelsen.