Sådan sliber du et gulv

4205

gulvafslibning hvordanHar dit gulv behov for en make-over? Er det blevet ridset, slidt og hakket gennem årenes løb? Alle gulve vil blive medtaget med årene uanset kvalitet og type, det kan ikke undgås. Men du behøver ikke at acceptere, at gulvet er blevet grimt, du kan sagtens gøre noget ved det. Du kan nemlig slibe det og få dit flotte trægulv tilbage. Her fortæller vi, hvordan du skal gå til værks, hvis du gerne selv vil stå for afslibningen.

Vil du ændre gulvets farve?

Når du har slebet dit gulv skal du vælge, hvordan du vil behandle det. Måske har du haft gulvet lakeret, men vil gerne have det lud- og sæbebehandlet i stedet for. Eller måske ønsker du at bejdse det i en mørk farve. Gulvets udseende betyder nemlig rigtig meget for stemningen i rummet. Et gulv i en mørkere varm tone vil det skabe et intimt og hyggeligt rum. Et lyst ludbehandlet gulv vil skabe et mere let og åbent rum. Du skal dog huske, at du ikke kan gøre et mørkt trægulv lyst ved at slibe det.

Gulvafslibningen gør træet tyndere

Du skal tænke dig godt om, når du vælger farve og behandling af det ny-slebne gulv. Det skal nemlig være et valg, du skal leve med i nogle år. Du skal nemlig ikke gribe til afslibning, bare fordi du lige er lidt træt af dit gulv. Gulvbelægningen bliver nemlig tyndere og tyndere for hver afslibning. Især hvis dit gulv er et lamelgulv, hvor kun de øverste 3-5 millimeter er af det ”rigtige” træ, skal du være varsom. Sådan et gulv vil alt efter slidlagets tykkelse kun kunne slibes 2-3 gange.

Øv dig

Hvis du selv giver dig i kast med at slibe dit gulv, skal du ud og leje den slibemaskine du skal bruge. Du kan leje en slibemaskine i de fleste byggemarkeder og i nogle farvehandlere. Du skal være klar over, at det ikke er helt så ligetil, som det måske lyder at afslibe et gulv, så det bliver pænt. Hvis det både er din stue og andre rum, du skal give en opfrisker, så kan det anbefales at begynde i et mindre rum, så du kan lære maskinen at kende, inden du starter på stuens større gulvareal.

Du skal bruge

En slibemaskine

Enten en valse- eller båndslibemaskine eller en rondelslibemaskine. Rondelslibemaskinen skal du vælge, hvis du har et jævnt gulv af for eksempel lamel eller parket. Faren ved den er, at hvis man ikke er omhyggelig, kan den lave runde slibemærker i gulvet.

Kantsliber eller lignende

Til trappetrin, kanter og andre steder, som er svære at komme til, kan du eventuelt leje en kantsliber, en excentersliber eller en båndsliber. En deltasliber kan også være god til de besværlige hjørner og kroge.

Slibebånd

Du skal bruge slibebånd der er både grove og fine fra omkring 16 korn til 100 korn.

Slibeolie

Du skal bruge slibeolie, hvis dit gulv er malet eller lakeret. Den skal smøres ud på gulvet i et tyndt lag, som forhindrer, at støvet fra den tidligere overfladebehandling sætter sig i slibebåndet.

Når du skal slibe

Sørg for at maskinens ledning ikke kommer ind foran maskinen. En god ide er at lægge den hen over din skulder, så du hele tiden har styr på den.
Slibefladen sænkes forsigtigt mod gulvet og maskinen bevæges langsomt og kontrolleret i et jævnt tempo.
Det er vigtigt, at du hele tiden har kontrol over maskinen. Du må ikke presse slibemaskinen mod underlaget og læn dig derfor ikke på den. Ved forkert brug kan gulvet blive ujævnt.
Undervejs skal du holde skarpt øje med slibepapiret. Det må ikke være slidt ned og flosse. Så skal det straks skiftes. Der må heller ikke pakke sig slibestøv på slibepapiret. Det kan du forhindre ved at rense det jævnligt med en stivhåret børste.