Sælg bolig uden mægler

5603

Sælg bolig uden ejendomsmæglerHvis du gerne vil sælge din bolig uden hjælp fra en ejendomsmægler – også kaldet selvsalg – skal du selv stå for de opgaver, der følger med et ejendomssalg. Opgaverne, du skal påtage dig, er for eksempel fotografering af boligen, annoncering, indhentning af dokumenter, fremvisning af boligen mv.

Søg rådgivning til selvsalg

Motivationen for at sælge sin egen bolig fremfor at lade ejendomsmægleren stå for salget er naturligvis ofte at spare ejendomsmæglerens salær. Det er imidlertid en rigtig god ide at søge rådgivning hos en boligadvokat, hvis man vælger at sælge sin bolig uden brug af ejendomsmægler. Der er mange ting, der skal være styr på i forbindelse med et boligsalg og det kan ende med at koste mange penge, hvis der sker fejl. En boligadvokat kan give dig den nødvendige juridiske rådgivning og udfærdige handlens dokumenter og er en billigere løsning end en ejendomsmægler.

Få hjælp til at sælge selv hos Estaldo – Dem fra TV

Er det noget for dig?

Det er også vigtigt, at man sætter sig ind i hvad det kræver at sælge en bolig selv. Man skal have ekstra overskud og energi i hverdagen for at påtage sig de opgaver, der er i forbindelse med salget. Det er ikke alle, der egner sig til at sælge selv og, det er heller ikke alle boligtyper, der er lige egnet til det. Så overvej det nøje inden du beslutter dig for selvsalg.

Vælger du at sælge din bolig selv, skal du sætte dig ind i fremgangsmåden ved bolighandler samt sætte dig ind i, hvordan man finder en køber. Herunder kommer vi ind på de vigtigste aspekter, der gør sig gældende, når man ønsker at sælge sin bolig.

Dokumenter:

Du skal først og fremmest have indhentet de dokumenter, der er relevante for en bolighandel. Du kan skaffe de fleste af dem online, og mange vil være indeholdt i ejendomsdatarapporten, som kan bestilles på nettet mod et mindre beløb. Det du for eksempel skal bruge er tinglysningsoplysninger, ejendomsdataskema, BBR-meddelelse. I tillæg skal du fremskaffe oplysninger om forbrug, lån og forsikringer.

Huseftersynsordningen:

Du skal beslutte om du som sælger vil benytte huseftersynsordningen. Hvis du gør det kan du undgå det 10-årige mangelansvar, der ellers følger med, når man sælger et hus. Det kræver at du:

 

  • Får udarbejdet en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.
  • Indhenter tilbud på en ejerskifteforsikring.
  • På skrift tilbyder køber at betale mindst halvdelen af ejerskifteforsikringen.
    Sørge for energimærkning af boligen
  • Fremlægger tilbuddet om ejerskifteforsikring, tilstandsrapporten og elinstallationsrapporten før køber afgiver købstilbud.

 

Det er således vigtigt at fremlægge rapporter og tilbud om ejerskifteforsikring inden købsaftalen er underskrevet. Ellers vil det 10-årige mangelansvar ikke bortfalde. En anden betingelse for ansvarets bortfald er, at du overholder din pligt til at videregive oplysninger til køber angående forhold ved boligen, der kan være betydningsfulde for køberens beslutning. Overholder du ikke denne loyale oplysningspligt, risikerer du at komme til at hæfte for fejl og mangler alligevel.

En salgsklar bolig

Når din bolig skal sælges er det vigtigt, at du får den til at fremstå så attraktiv som muligt. Det er en god ide at tage et kritisk blik på huset og indretningen. Mange møbler i et rum får ofte rummet til at virke mindre, så det kan være en fordel at ”tynde” lidt ud i møbler og nips. Det kan også være en fordel at få en professionel fotograf til at fotografere huset. Hus og rum kommer til at fremstå meget bedre, end hvis du selv tager billederne.

Salgsopstilling

Det virker overskueligt og velorganiseret, hvis du samler alle oplysninger vedrørende boligen i en salgsopstilling. For at få salgsopstillingen rigtigt sat op er det en god ide at få en advokat til at udarbejde den.
Oplysningerne i salgsopstillingen, kan nemt indtastes i din annonce her på Boligtender, så du har en opstilling du kan sende købere og benytte til annoncering online.

Annoncering online

For at få din bolig solgt er første skridt at gøre opmærksom på, at den er til salg. Da det efterhånden er internettet, der er mest brugt, når man skal lede efter en ny bolig, er det en vigtig kilde til annoncering. Du kan bruge de sociale medier og på den måde bruge dit netværk til at sprede budskabet. Derudover kan det anbefales at annoncere på Goolge, hvor de interesserede købere selv søger aktivt efter boligerne. Udgiften til denne type annoncering er relativt lille set i forhold til, hvad det koster at bruge en ejendomsmægler.

Købsaftale

Når køberen og du er kommet frem til nogle vilkår for handlen, som I er enige om, skal du som sælger udforme købsaftalen. Det er meget vigtigt, at den udarbejdes juridisk korrekt. Så har du på dette tidspunkt ikke fået juridisk hjælp, er det anbefalelsesværdigt at få det nu. En købsaftale med fejl kan koste dig dyrt!

Berigtigelse

Efter købsaftalen er underskrevet, skal der ske en berigtigelse af handlen. Det vil sige, at køberens ret til ejendommen skal tinglyses og, der skal udarbejdes en refusionsopgørelse. Også her kan en boligadvokat være en stor hjælp, så du er sikker på at opgørelsen er rigtig. Er den ikke det kan det ligeledes betyde et økonomisk tab.

Frigivelse af købesum

Når overtagelsesdatoen er passeret og, der foreligger et anmærkningsfrit skøde frigives købesummen. Herefter opgøres refusion.

Gode råd

Det er vigtigt at få taget nogle gode billeder af en fotograf, der viser din bolig fra den bedste side. Det kan derfor anbefales at få et par timers rådgivning af en indretningsdesigner i forhold til at gøre dine rum så attraktive som muligt før fotograferingen. Derudover kan det anbefales at få juridisk bistand, så du ikke kommer ud for ubehagelige overraskelser.