Sådan får du en regnvandsfaskine

2846

regnvandsfaskineNår du bygger nyt, hvad enten det er en tilbygning eller en ny terrasse, eller andet med en større overflade, der vil samle meget regnvand, bør du overveje at anlægge en regnvandsfaskine. Hvis du allerede har et eksisterende problem med overskydende regnvand, som du ikke har brug for at opsamle til haven, kan du også sagtens anlægge en regnvandsfaskine og løse problemet sådan. Læs mere om her, hvad regnvandsfaskiner er, og hvordan du får sådan en derhjemme i haven.

En hvad for en, siger du?

En regnvandsfaskine er et lille, underjordisk anlæg, der fungerer som et midlertidigt depot for overskydende regnvand. Regnvandet ledes væk fra overfladen, så du undgår oversvømmelser og eventuelle regnvandsskader på bygninger og i haven, og opbevarer regnvandet i depotet, indtil det selv kan synke videre ned i grundvandet. En simpel og miljøvenlig løsning, der kun kræver samme pleje som et almindeligt nedløbsrør.

Hvordan ser en regnvandsfaskine ud?

En regnvandsfaskine kan man selv lave, ganske enkelt ved at grave et stort hul i jorden og fylde det med lecasten eller småsten. Faskinen dækkes med geotekstil og ca. 30-40 centimeter jord. Et almindeligt nedløbsrør skal føre regnvandet fra f.eks. tag eller terrasse ned til regnvandsfaskinen, der skal udstyres med et sandfang. Sandfanget forhindrer at blade og skidt stopper regnvandsfaskinen til. Dette skal vedligeholdes, dvs. tømmes cirka en gang om året. En regnvandsfaskine kan også købes færdig. Her får du i stedet et antal plastikkasser, fyldt med hule rør, der fungerer præcis på samme måde, som den hjemmelavede løsning.

Når faskinen er færdig, vil du ikke kunne se andet, end nedløbsrøret, der fører ned i jorden. Ovenpå det hele kan du så græs eller anlægge et blomsterbed.

Sådan får du en regnvandsfaskine derhjemme

Har du problemer med oversvømmelser på din grund, eller planer om at bygge nyt på grunden, er det en rigtig god idé at få anlagt en regnvandsfaskine. Faskinen skal indgå i dine tegninger til kommunen, når du søger om byggetilladelse. Det nemmeste er selvfølgelig at lade professionelle tage sig af opgaven. Det er i dette tilfælde din kloakmester, der står for opgaven.

Det er også tilladt selv at bygge en regnvandsfaskine, men du skal stadig underrette kommunen, og du skal du være sikker på, at gøre dit forarbejde godt. Der findes en udførlig vejledning i, hvordan en regnvandsfaskine anlægges i forhold til jordtype og grundvandshøjde hos LAR (Lokal Anvendelse af Regnvand) i Danmark, som skal anvendes.