Renovering af trægulve

3264

tips til gulvrenoveringHar du et massivt trægulv, der er meget medtaget, er det ofte ikke nok at slibe det. Så skal det afhøvles. Det er en mere omstændelig og noget sværere proces end en afslibning. Det kan dog betale sig at gå igennem alt besværet, du kan nemlig få et gulv, der er så flot som nyt. Her får du en guide til processen og gode fif med på vejen.

Hvornår skal et gulv afhøvles?

En afhøvling bør være sidste udvej for at få gulvet pænt, da det er en noget voldsom proces. Et gulv har brug for en afhøvling, hvis brædderne er meget ujævne, eller hvis gulvfladen har dybe hakker og ridser. Begge dele kan en afslibning ikke rette op på. Når man afhøvler et gulv tager man nemlig 3-4 millimeter af gulvbrædderne, hvor man ved en afslibning ikke fjerner nær så meget. Hvis et gulv er malet eller har et tykt lag gammel fernis, er det også nødvendigt med en afhøvling, da malingen og fernissen sætter sig i slibepapiret og ødelægger det. Du skal huske, at du kun kan afhøvle et massivt plankegulv.

Få måske lige hjælp af en gulvmand

Du skal også huske, at det ikke er spor let af afhøvle et gulv. Så har du ikke prøvet det før så sæt dig grundigt ind i, hvordan gulvafhøvlingsmaskinen virker. Du kan komme til at ødelægge gulvet, for afhøvlingsmaskinen tager meget mere med end en slibemaskine. Der sidder små knive under afhøvlingsmaskinen, som bogstavelig talt høvler træet af. Så forbered dig godt og overvej en ekstra gang, om du vil gøre det selv eller få en fagmand til det.

Processen trin for trin

Klargøring:

 1. Allerførst skal du tømme og støvsuge det eller de rum, der skal have gulvet afhøvlet.
 2. Afdæk dernæst omhyggeligt ind til resten af boligen – det er en proces, der støver rigtig meget.
 3. Det larmer også, og skal du være i gang i flere dage og bor i lejlighed er det en god ide at advare naboerne.
 4. Lej udstyret, når du er helt klar til at gå i gang. Du betaler fra du henter det. Det kan lejes i byggemarkeder eller hos gulvsliberfirmaer.
 5. Sæt dig grundigt ind i, hvordan maskinerne håndteres. Spørg medarbejderne i byggemarkedet eller hos gulvsliberfirmaet.

Afhøvling

 1. Start i et værelse fremfor i stuen om muligt, så du kan øve dig.
 2. Sørg for at ledningen er af vejen når du bruger maskinen. Hæng den eventuelt op i en krog i loftet, så du ikke kører hen over den.
 3. Når du bruger maskinen må du aldrig stå stille, så laver du meget hurtigt et stor mærke i gulvet.
 4. Du skal høvle på langs af plankerne. Kør for eksempel fra midten af gulvet og ud til væggen. Gå roligt og systematisk til værks.

Afslibning:

 1. Efter afhøvlingen skal gulvet slibes med en gulvslibemaskine. Igen foregår det på langs af brædderne.
 2. Du skal starte med et slibepapir i korn 24 og dernæst slibe med finere og finere papir, indtil gulvet er helt glat. Det vigtige er, at du hele tiden fjerner slibesporene fra det grovere slibepapir.
 3. Husk ikke at skifte til finere papir for hurtigt. Så tager det meget lang tid og bliver meget dyrt i slibepapir. I nogle tilfælde slutter man ved korn 150 og i andre skal man helt op på korn 240 for at få et flot resultat. Søg vejledning der, hvor du lejer maskinerne.

Efterbehandling:

 1. Så er det tid til efterbehandling. Ønsker du et lyst gulv, skal du starte med at give gulvet lud, så det ikke gulner.
 2. Herefter skal du vælge mellem en efterbehandling af lak, olie eller sæbe. Vil du have et meget lyst gulv skal du vælge en hvidpigmenteret lak, olie eller sæbe.