Køb af sommerhus

3996

Guide til køb af sommerhusDer er mange valg, man skal træffe før man køber et sommerhus. De handler blandt andet om, hvad sommerhuset må koste, hvor man ønsker, at det ligger, hvor stort huset og grunden skal være, om det skal være helt nyt, istandsat, eller om man har mod på at stå for en renovering. Det er vigtige beslutninger, der får indflydelse på din økonomi og fritid fremover.

En ekstra luksus

Det kan på nogle punkter være sværere at købe et sommerhus end en helårsbolig. Når man er på jagt efter en helårsbolig, har man ofte mange praktiske kriterier, som boligen skal opfylde. Man skal naturligvis bestemme sig for om boligen skal være en lejlighed eller et hus, men derudover er det også ofte fastlagt, i hvilket område huset skal ligge på grund af arbejde og skole. Boligen skal også have en vis størrelse eller antal værelser for at kunne rumme beboerne. Når man køber et sommerhus giver de praktiske kriterier ikke mere sig selv. Et sommerhus er en ekstra luksus, så her kan man vælge mere ud fra drømme, fritid og livsstil og ikke ud fra hvad, der fungerer i hverdagen.

Naturligvis spiller økonomien også en rolle for hvilket sommerhus man kan vælge, hvor sommerhuset kan ligge og i hvilken stand det er. Måske er man nødt til at vælge mellem et mindre sommerhus lige ud til vandet kun med plads til to og et større mere familievenligt sommerhus, der ligger længere væk fra vandet, men til gengæld har plads til mange overnattende gæster.

Man skal være helt sikker

Først og fremmest skal man dog til en start gøre op med sig selv og sin familie, om man virkelig ønsker et sommerhus. Til tider kan man blive revet med, fordi andre køber sommerhus eller, fordi man har en romantisk drøm om, at et sommerhus er lige sagen. Det man skal tænke på er, at et sommerhus ikke bare er dyrt at købe, det skal også vedligeholdes løbende og det kan koste en del penge i løbet af året. For det beløb det koster at erhverve sig et sommerhus og vedligeholde det, kan man komme på mange rejser og leje mange lækre sommerhuse. Så man skal virkelig ønske at bruge sommerhuset regelmæssigt, for at det kan svare sig at investere i det.

Undersøg området grundigt

Hvis man er sikker på, at man gerne vil have et sommerhus og har fundet ud af, hvad sommerhuset må koste og hvor man ønsker, at det skal ligge, kan man gå i gang med en undersøgelse af markedet. Det er en rigtig god ide at afprøve et sommerhusområde ved at leje sig ind i et sommerhus, der ligger i området. Så er det lettere at få øje på de fordele og ulemper, der er og finde ud af, om området er noget for en. Man kan eventuelt tage på ture rundt i nærområdet og opleve livet og beboerne. Nogle af de forhold man skal kigge efter er:

Hvilke indkøbsmuligheder er der?

  • Kan man gå ture i naturskønne omgivelser?
  • Er der en god strand med gode bademuligheder?
  • Er der støjkilder i nærheden – store veje, jernbane, industri eller lignede?
  • Er der lugtgener fra for eksempel landbrug?
  • Er der foretaget kystsikring? Eller er der planer for det? Ligger sommerhuset lige ud til vandet, kan det blive en dyr fornøjelse for de grundejere, der berøres.
  • Er der byggeplaner i nærheden af sommerhuset, som kan influere på udsigten?
    Hvis man har båd, er det måske vigtigt, at den kan få en bådplads i nærheden.

Transport og rejsetid

De mest eftertragtede sommerhusområder er dem, der ligger en til to timer i bil fra de største danske byer med Sjællands nordkyst og Skagen helt i top. Det afspejler sig naturligvis i priserne. Men der er mange andre skønne områder i Danmark. Det man skal tænke på er, at det spiller en stor rolle, hvilken afstand, der er til ens sommerhus.

Selvfølgelig kommer det an på den tiltænkte brug. Skal huset hovedsagelig bruges i ferier og enkelte forlængede weekender i årets løb og måske udlejes resten af tiden, gør det ikke noget, at der er en lang rejsetid. Ønsker man derimod at benytte sommerhuset gennem alle sommerens weekender, så skal man finde et hus i overkommelig afstand. En ting er tiden man bruger på transport, noget andet er udgiften til transporten. Det kan hurtigt løbe op, hvis man skal rejse langt og måske over Storebæltsbroen eller med færger. Så det er også et vigtigt element at tage i betragtning, når sommerhuset skal vælges.

Sommerhusets karakter og størrelse

Sommerhuse har ændret karakter op gennem årene. Tilbage i 50’erne og 60’erne, da sommerhuse begyndte at blive mere almindelige blandt danskerne, var de ofte et fredeligt og ret primitivt tilflugtssted, hvor der kunne slappes af. Køkken- og badefaciliteter var ofte af den skrabede model og husene små. Nu er mange sommerhuse store, velisolerede huse, der er udstyret med alle moderne bekvemmeligheder.

Der findes stadig sommerhuse, der ikke er moderniserede og derfor ikke har alle de elementer, der hører til vores nutidige dagligdag. Når man skal købe et sommerhus, er det derfor vigtigt at gøre op med sig selv, om man vil fortsætte livet som sædvanlig, når man tager i sommerhus eller, om man vil have et afbræk, der gør sommerhuset til noget særligt om end mere primitivt.

Sommerhusets størrelse er naturligvis også et vigtigt aspekt. Er man et par, der kun sjældent vil invitere overnattende gæster, eller er man en stor børnefamilie, der ofte inviterer gæster til at blive nogle dage? Det er vigtigt at overveje alle muligheder og også tænke lidt frem i tiden. Måske kommer der børnebørn indenfor en overskuelig årrække. Måske får man brug for at bygge til eller bygge et gæstehus? Det er vigtigt at undersøge, om det er muligt inden man køber sommerhuset.

Tilstandsrapport

Det er en fordel, hvis der er udfærdiget en tilstandsrapport på sommerhuset, man køber. Det er ikke lovpligtigt, men rapporten gør det muligt at tegne en ejerskifteforsikring, som sædvanligvis fritager sælger for ansvaret for de eventuelle skjulte fejl og mangler, der ikke er noteret i tilstandsrapporten. For køber er ejerskifteforsikringen ligeledes en sikring mod disse, da forsikringsselskabet normalt dækker udbedringen af manglerne. De synlige mangler, der afdækkes i rapporten, kan for køber bruges i forhandlingen om sommerhusets pris.

Finansiering og økonomi

Et sommerhuskøb kan finansieres ved et miks af banklån, realkreditlån og udbetaling. Til forskel fra de 80 %, der kan finansieres af et realkreditlån på 30 år i et almindeligt helårshus, er det kun de 75%, der kan finansieres af samme låntype i et sommerhus. Ud over afdrag og udbetaling er der er en del økonomiske aspekter, der skal tages med, når man skal tage stilling til, om man har råd til at købe et sommerhus:

  • Sommerhusets stand – er der mange reparationer? Skal sommerhuset renoveres?
  • Ejendomsværdiskat
  • Ejendomsskat
  • Forbrugsudgifter – vand, varme, el
  • Eventuel tømning af septiktank

Er det meningen, at sommerhuset skal lejes ud er det naturligvis en betydelig indtægtskilde. I det tilfælde er det nødvendigt at lave en plan over udlejningsperioder og lejeindtægternes størrelse for at skabe et samlet billede af den økonomiske situation.