Ejendomsmæglere og boligportaler

3917

Der findes mange ejendomsmæglere i Danmark. De fleste er medlem af en af de større kæder, hvor banker eller realkreditinstitutter står bag, dog med undtagelse af EDC, der ejet af ejendomsmæglerne selv. Dertil er der både lidt større og mindre mægler-ejede kæder, såvel som de helt selvstændige mæglere med kun 1-2 butikker.

De fire største kæder er home(ejet af Danske Bank), Danbolig (ejet af Nordea), EDC (ejet af selvstændige mæglere) og Nybolig(ejet af Nykredit). Af disse fire kæder er EDC den største, målt på antal mæglere, med over 600 mæglere i kæden.

Danbolig kunne bryste sig af, at have Danmarks bedst sælgende ejendomsmægler i 2018. Han blev kåret i januar, og vinderen blev for andet år i træk Danbolig Holbæk, med hele 551 boligsalg, mere 2 hver arbejdsdag, året rundt.

Ejendomsmæglernes samarbejde på tværs

Langt de fleste kæde-mæglere er organiseret i DE(Danske Ejendomsmæglere), en forening af ejendomsmæglere, der blandt andet driver boligsiden.dk. De har gjort bemærket i pressen i 2018, efter flere års praktisk og teknisk boykot boliga.dk, der via en internet-robot forsøgte at aflæs indholdet af boligsiden.dk. På Boliga.dk kunne man så følge prisudviklingen på den enkelte bolig, og se hvor længe den havde været til salg. Data som ejendomsmægleren helst ikke ville have frem, da det jo afslørede deres pris-strategier, og de kunne ikke længere lægge røgslør ud om prisen på den enkelte bolig. Det hele endte med en dom der forsvarede boliga’s ret til at hente offentligt tilgængeligt materiale, men også at boykotten udgjorde en overtrædelse af konkurrence-lovgivningen. DE og EDC blev dømt til at betale en millionstor bøde.

Mere information gratis tilgængelig

Sidenhen har boligsiden valgt at offentliggøre betydelig mere statistik og data for de enkelte boliger såvel som for den enkelte ejendomsmægler. Således er både prishistorik og meget andet på den enkelte bolig nu også tilgængeligt på boligsiden.dk. Man kan også se på spændende data på de enkelte mæglere. Det kan være givtigt når du står overfor at skulle vælge ejendomsmægler. Man kan nu se hvor mange boliger den enkelte butik sælger, den gennemsnitlige pris, såvel som det gennemsnitlig pris-afslag i %. Der kan være mæglere der henter boligen ind til salg ved, at love en høj salgspris, men hvor handelsprisen ender meget lavere. Disse kan nemt spottes ved at bruge boligsidens mægler statistik på boligsiden.dk/ejendomsmaegler.

De mindre og selvstændige ejendomsmæglere er organiseret i den mere ukendte DSE (Danske Selvstændige ejendomsmæglere). DSE hjælper de små selvstændige mæglere med annonceringsaftaler, IT systemer, hjemmesider, skilte, tryksager og alt det andet en ejendomsmægler skal bruge for at drive forretningen. De har hjemme på dsemaegler.dk.